Laga Råbiff á la Jörgen Engdahl – Utopiashopping

Laga Råbiff á la Jörgen Engdahl

Råbiff – Enkelt, makalöst gott och kan varieras i all oändlighet! Men vilken smakkombo får vi inte missa i år? Umeåkrögaren och vår gode vän, Jörgen Engdahl på restaurang Harlequin har delat med sig av årets bästa recept – som dessutom passar perfekt på påskbordet!


Råbiff på Norrländskt lamm – Ett fantastiskt recept som passar alldeles utmärkt som en härlig förrätt (eller varför inte dubbelt så stor och som huvudrätt om man verkligen älskar råbiff!?)


RÅBIFF PÅ NORRLÄNDSKT LAMM, MED PICKLAD LÖK, VÄSTERBOTTENSOSTCRÉME & MANDELPOTATISCHIPS

Recept för 4 personer:


Du behöver:
– 320g lokalproducerad lammytterfilé
– 3tsk god olivolja
– 8st röda steklökar
– 3dl 1-2-2 lag (en del ättika, två delar strösocker, två delar vatten)
– 50g finriven Västerbottensost 
– 50g färskost
– 4st tvättade mandelpotatisar med skal

Gör så här:
1.
Putsa lammet från eventuella senor och skär i kuber ca 1/2cm stora. Blanda med 3tsk god olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar och låt stå i kyl 1 timma. 
2. Dela steklöken på mitten med roten kvar på båda halvorna så den sitter ihop och ta av skalet, koka upp ättikslagen och koka med löken 5 minuter, dra åt sidan och låt svalna i lagen (man kan göra mer lökar och spara i konservburk).
3. Blanda 50g färskost och finriven västerbottensost och lägg i spritspåse.
4. Skiva potatisen tunt med mandolin eller försiktigt med kniv, fritera i 170g olja och låt torka på hushållspapper.

Montering:
Bygg med lammet i botten och övriga ingredienser ovanpå, garnera gärna med någon fräsch krasse, NJUT!